Waar laat ik mijn laboratoriumafval?

Containers voor laboratoriumafval zijn een essentieel onderdeel van elk laboratorium. Ze worden gebruikt om verschillende soorten afval te verzamelen, van chemicaliën en scherpe objecten tot biologisch materiaal en radioactief afval. Deze containers zijn ontworpen om de veiligheid van laboratoriumpersoneel te garanderen en om ervoor te zorgen dat afval op een veilige en milieuvriendelijke manier wordt afgevoerd. Je kunt deze huren bij Renewi Eindhoven.

Verschillende soorten containers

Er zijn verschillende soorten containers voor laboratoriumafval beschikbaar, afhankelijk van het soort afval dat moet worden opgeslagen. Chemisch afval wordt bijvoorbeeld opgeslagen in containers die zijn gemaakt van corrosiebestendige materialen zoals polyethyleen of roestvrij staal. Deze containers zijn bestand tegen chemicaliën en corrosie en verminderen het risico op lekkage of breuk.

Speciale materialen

Biologisch afval, zoals weefsels en vloeistoffen, wordt opgeslagen in containers die zijn gemaakt van speciale materialen die biologische verontreiniging voorkomen. Deze containers zijn voorzien van lekvrije sluitingen om te voorkomen dat vloeistoffen lekken en een risico vormen voor de gezondheid van laboratoriumpersoneel.

Veiligheid

Scherp afval, zoals naalden en scalpels, wordt opgeslagen in containers met speciale openingen die voorkomen dat voorwerpen eruit vallen en anderen verwonden. Deze containers zijn meestal gemaakt van stevig plastic en hebben een deksel dat vergrendeld kan worden om te voorkomen dat scherpe voorwerpen eruit vallen.

Radioactief afval

Radioactief afval wordt opgeslagen in containers die zijn ontworpen om straling te blokkeren en te voorkomen dat radioactieve materialen lekken. Deze containers zijn meestal gemaakt van lood of beton en hebben een strakke sluiting om te voorkomen dat straling ontsnapt.

Geëtiketteerd

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat alle containers voor laboratoriumafval correct worden geëtiketteerd en dat laboratoriumpersoneel op de hoogte is van de juiste procedures voor het gebruik en de afvoer van afval. Het is ook belangrijk om de containers op de juiste manier te behandelen om de veiligheid van laboratoriumpersoneel te garanderen en om te voldoen aan de voorschriften voor afvalbeheer.

Strikte regels

In Nederland zijn er strikte regels en voorschriften voor de opslag en afvoer van laboratoriumafval. Laboratoria moeten zich houden aan de Nederlandse Wet Milieubeheer en de Europese richtlijnen voor afvalbeheer. Dit omvat het scheiden van verschillende soorten afval en het opslaan van afval in containers die geschikt zijn voor het type afval.

Advies

In Nederland zijn er verschillende bedrijven die containers voor laboratoriumafval leveren en diensten aanbieden voor het beheer en de afvoer van afval. Deze bedrijven kunnen advies geven over welke containers het meest geschikt zijn voor verschillende soorten afval en kunnen helpen bij het opzetten van een veilige en effectieve afvalbeheer strategie.