Montreux Comedy Festival

Ooit gehoord van een comedy festival? Een paar jaar terug ik ook niet. Het is een festival die niet alleen een paar dagen duurt zoals een muziekfestival maar een week lang verandert Montreux in het humoristische centrum van Zwitserland en Europa. Het comedy festival van Montreux roept allerlei verschillende cabaretiers tot zich toe met elke avond een gala. Meestal vindt het plaats eind november, begin december.  In dit artikel gaan we er iets meer over vertellen.

Montreux, Zwitserland

Het comedy festival in Montreux werd pre-corona elk jaar georganiseerd en de meest beroemde cabaretiers kwamen hier naartoe. Met ruimweg 70 artiesten is het net een tiendaagse lach marathon. De 32ste editie vindt plaats vlakbij het meer naast Genève in Montreux. Deuren open ongeveer 45 minuten voor de aanvang die aangegeven is op de ticket. Montreux staat bekend om meerdere festivals zoals het Jazz Festival, ook erg vermakend. Hoe kom je in Montreux? Er zijn veel opties om Montreux te bereiken. Allereerst kan je met het vliegtuig gaan. Het dichtstbijzijnde vliegveld is gelegen in Lausanne van waaruit je weer een rechtstreekse treinverbinding hebt richting Montreux. Alternatieven voor Lausanne als vliegbestemming zijn de hoofdstad Bern en Geneva. De twee andere methoden van transport zijn natuurlijk per auto of trein. Je kan met de hogesnelheidstrein vanuit Parijs goedkoop gebruik van maken het openbaar vervoer. Met de auto is ook een mogelijkheid en wellicht beter want je kan voor Zwitserland een groot deel door Duitsland rijden waar er amper snelheidsbeperkingen zijn op de autowegen.

Een week lang lachen, een week lang buikpijn

Je zou zeggen dat een week lang wel saai wordt maar dit is ver van de waarheid. Er zijn op het Montreux Comedy Festival veel verschillende cabaretiers die een andere invalshoek hebben. Net als Nederlandse cabaretiers zijn er de Franstalige Theo Maassen, Hans Teeuwen en Najib Amhali, ieder met z’n eigen unieke flair. Zo zijn er ook op het Montreux Comedy Festival een paar Engelse komieken die een compleet ander gevoel voor humor hebben. Dit maakt het vooral gemakkelijk als je Frans minder goed spreekt. Met name als je in Frankrijk woont of werkt dan is de Franse humor natuurlijk makkelijk te begrijpen. Toch gaan we ervanuit dat niet elke Nederlander Franse grappen snapt. Tijdens het festival zal je ontdekken wat voor geluiden jij kan maken terwijl je lacht. Het festival in Montreux is een evenement die je sowieso eens moet meemaken als je in Zwitserland veel tijd doorbrengt.