Het verschil tussen een traditionele sauna en een infraroodsauna

Traditionele sauna’s en infraroodsauna’s zijn beide populaire keuzes als het gaat om ontspanning en het bevorderen van de gezondheid. Hoewel ze vergelijkbare voordelen bieden, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Wil je een infraroodsauna kopen? Lees dan eerst dit artikel om de verschillende te ontdekken.

Warmtebron

Een van de belangrijkste verschillen tussen een traditionele sauna en een infraroodsauna is de warmtebron. In een traditionele sauna wordt de warmte gegenereerd door een kachel die stenen verwarmd, waarna water op de stenen wordt gegoten om stoom te creëren. Dit resulteert in een hoge temperatuur en vochtigheid in de sauna. Aan de andere kant maakt een infraroodsauna gebruik van infraroodstralers om directe warmte op het lichaam over te brengen. Deze stralers verwarmen je lichaam rechtstreeks, waardoor de omgevingstemperatuur in de sauna lager kan zijn dan in een traditionele sauna.

Temperatuur en vochtigheid

In een traditionele sauna kunnen de temperaturen variëren van 70°C tot 100°C, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en gewenst effect. De luchtvochtigheid kan hoog zijn door het opgieten van water op de hete stenen, wat resulteert in een stoombadachtige omgeving. In tegenstelling tot de traditionele sauna is de temperatuur in een infraroodsauna doorgaans lager, meestal tussen 45°C en 60°C. Hierdoor kan de ervaring voor sommige mensen aangenamer zijn, vooral voor degenen die de extreme hitte van een traditionele sauna minder goed verdragen.

Warmtediepte

Een ander belangrijk verschil tussen traditionele sauna’s en infraroodsauna’s is de manier waarop de warmte het lichaam binnendringt. In een traditionele sauna verwarmt de omgevingstemperatuur de lucht, die op zijn beurt je huid en spieren verwarmt. Dit zorgt voor een algemeen opwarmend effect. In een infraroodsauna dringen de infraroodstralen dieper in het lichaam door en verwarmen ze direct de weefsels, spieren en gewrichten. Dit kan helpen bij het verlichten van spierspanning, pijn en stijfheid.